Hulp nodig? Bel ons:030 7900 219
De nummer 1 prijsinformatie site over stucwerk!

Gratis Stucadoor Offertes

Vergelijk 6 stucadoors in uw regio

Vergelijk altijd voordat u koopt

Bespaar 40% op uw

Ontvang gratis offertes van 6 stucadoors

Stuur mij gratis en vrijblijvend offertes (privacy)

Vergelijk 181 stucadoors in Nederland op Stucadoor-Weetjes.nl

Plafond stucen

Plafond stucen

Het stucen van uw plafond is een belangrijk onderdeel van het inrichten van uw huis. Een mooi afgewerkt plafond laat uw hele inrichting beter tot zijn recht komen.

Plafond stucen

In Nederland zijn drie soorten stucwerk gebruikelijk voor het stucen van een plafond:

 • Plafond glad stucen
 • Schuurplafond
 • Plafond spack spuiten

Uw plafond glad maken

De meeste Nederlanders laten hun plafond glad maken met gips. Deze laag glad pleisterwerk is meestal 3 tot 5 millimeter dik en wordt met de hand aangebracht. Als uw plafond glad is gemaakt met gips, kunt u het met latex of muurverf schilderen. Veel stucadoors kunnen het witten van uw plafonds ook voor u verzorgen.

Een schuurplafond

Voor kantoorruimtes wordt vaak een ‘schuurplafond’ gekozen. De stucadoor werkt uw plafond dan af met een grovere laag pleisterwerk. In dit pleisterwerk worden ‘slagen’ aangebracht; de stucadoor veegt het stucwerk in ronde vormen uit. Het patroon dat zo op uw plafond ontstaat, ziet er bij wisselend licht steeds anders uit.

Uw plafond met spack spuiten

Als u aan het stucen van uw plafonds niet te veel wilt uitgeven, is spack spuiten een goedkope optie. De eerste laag spack maakt uw plafond helemaal vlak. De tweede laag zorgt voor structuur op uw plafond. Spackwerk is overschilderbaar, maar u kunt ook spack in een kleur naar keuze laten spuiten.

Uw plafond laten stucen door een stucadoor

Een plafond stucen ziet er simpel uit als u een professionele stucadoor aan het werk ziet. Toch krijgen enthousiaste doehetzelvers vaak niet het gladde plafond dat ze willen. Stucwerk wordt na het aanbrengen erg snel hard. Het is dan een stuk moeilijker te bewerken. Professionele stucadoors kunnen door hun ervaring snel werken en maken uw plafond snel en vakkundig glad.

Uw gestucte plafond verder afwerken

Als uw huis een klassieke stijl heeft, kunnen ornamenten uw huis extra chique maken. Rozetten of sierlijsten van pleisterwerk zijn vooral een mooie afwerking bij huizen met een hoog plafond. U kunt ornamenten kiezen in verschillende stijlen om uw interieur in stijl af te werken.

Prijzen voor plafond stucen verschillen

Wilt u weten wat het kost om uw plafond te laten stucen? Hou er dan rekening mee dat stucadoor prijzen niet bij alle stucadoors hetzelfde zijn. Soms zit er wel 40% verschil in de prijzen die stucadoors voor dezelfde opdracht rekenen.

Prijzen voor plafond stucen vergelijken

Om uw plafond voor de beste prijs te laten stucen, is het voordelig om eerst offertes van stucadoors te vergelijken. U kunt gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van 6 stucadoors in uw regio. Zo ziet u snel welke stucadoor de beste keuze is.

 • Jeroen

  Bij ons thuis is weer een lek in het dak, dit moet weer gemaakt worden en het plafond moet weer worden gestuct. dat word de 3e keer maar hoe veel keer mag een plafond worden gestuct? ( gips plaaten )

 • Joan – Stucadoor-Weetjes.nl

  Hallo Jeroen,
  Als de lekkage is verholpen, de gipsplaten droog en onbeschadigd zijn, dan is een nieuw laagje stucwerk geen probleem. Als het om kleine reparaties gaat, dan is de laagdikte van het nieuwe stucwerk vrij dun.

  De hoeveelheid stucwerk die een gipsplaat kan houden is voor een groot deel afhankelijk van de constructie achter de gipsplaten. Het is bijvoorbeeld nogal een verschil of er om de 30 cm of om de 70 cm een houten balk zit. Vanzelfsprekend kan een plafond met een balk om de 30 cm meer dragen.

 • Hubert

  Hallo,

  Wat is nou het beste plafond in een badkamer? (I.v.m. vocht/schimmel)
  In de badkamer zit gewoon een raam die open kan en een afzuigsysteem.
  Er zitten nu nog alléén stucplaten in.
  Moet ik dat een schuurplafond nemen of gewoon glad?

  Alvast bedankt!

  Hubert

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Hubert,
  In de regel heeft schimmel het minste kans op een gladde afwerking. Maar een schuurplafond wordt gemaakt uit een minerale mortel, een mix van zand en kalk. Dit product is vochtregulerend, waardoor het ook voor badkamerplafonds regelmatig toegepast wordt. Het is dus eerder de vraag wat je mooi vindt: een strak plafond of het effect van een schuurplafond.

  Over ventilatie: ventileer in een koude periode bij voorkeur met lucht van binnenuit: de mechanische ventilatie en een kier onder de badkamerdeur van ongeveer 1.5 cm. Warme lucht neemt namelijk veel vocht op, waardoor de condens niet neerslaat op muren en plafonds. Wat verder helpt tegen schimmelvorming: goede isolatie van de ruimte en de douche na gebruik goed afdrogen (trekker of handdoek). Succes!

 • Johan

  Hallo,

  wie weet of je plafonds en muren kunt stucen in een huis dat niet onderhijt is? ivm scheuren in het stucwerk.

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Johan,
  Als een huis niet onderheid is, dan is het huis niet gefundeerd op heipalen. Er zijn diverse manieren waarop een huis gefundeerd kan zijn. Heipalen zijn vaak gebruikelijk in gebieden met vochtige grond. Op zandgrond is een fundering “op staal” gebruikelijk: een brede voet van beton of steen.

  Als het huis al jaren op een plek staat, zonder dat er scheuren zijn (stabiel), dan zullen er waarschijnlijk ook geen scheuren ontstaan in het stucwerk van plafonds en muren. Wel kan de situatie op termijn veranderen, bijvoorbeeld door verlaging van grondwaterpeil of door grondwerkzaamheden in de buurt.

  We adviseren je om offertes aan te vragen bij stucadoren uit je omgeving: http://www.stucadoor-weetjes.nl/stucadoor-offerte-aanvragen.html. Zij zullen een betere inschatting kunnen maken. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat deze situatie van invloed is op de garantie.

 • Rob

  Zowel het nieuwe gipsplaten plafond van onze badkamer als die van het toilet zijn door een aannemer (badkamerspecialist) voorzien van een stuclaag; en daar bleef het bij…
  Ik vraag mij af welke afwerklaag, indien nodig, op beide plafonds alsnog zou moeten worden aangebracht om hier nog jarenlang van te kunnen genieten?

 • Baars

  Vier jaar geleden hebben wij ons plafond laten stucen. Helaas kwamen we er later achter bij lichtinval dat het plafond helemaal niet mooi straks is geworden. Nu hebben wij geen zin om het plafond te gaan schuren en opnieuw te laten stucen, is misschien het laten spackspuiten een oplossing? Het gaat mij erom dat als er weer zonlicht naar binnen schijnt het plafond er gewoon mooi uitziet. Nu is het geen gezicht.

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste familie Baars,
  Spack spuiten is het onder druk aanbrengen van een dunne laag pleister. Deze dunne structuurlaag kan geen grote oneffenheden uitvlakken. Overigens vraagt spack spuiten dezelfde hoeveelheid voorbereiding als sierpleister (meubels verwijderen, afplakken e.d.). Als je een mooi glad en strak plafond wilt, dan is het nog een keer laten aanbrengen van een dunne laag sausklare sierpleister de beste oplossing. Het is in dat geval handig om voor stucwerk in kleur te kiezen, dan hoef je niet meer te schilderen.

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Rob,
  Het stucwerk heeft bescherming tegen vocht nodig. De meest gebruikelijke afwerking is schilderwerk. Voor het plafond in je badkamer en toilet kun je het beste een schimmelwerende latex gebruiken.

 • Rob

  Dank je.
  Ik heb ondertussen aan een andere aannemer die mijn woonkamer renoveert om het badkamerplafond te voorzien van schimmelwerende latex!

 • Leon

  Is er een groot prijsverschil tussen spack spuiten en glad stucken?
  Wij zijn een woning aan het bouwen.
  In het bestek staat spuiten, maar wij willen graag een glad plafond

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Leon,
  De prijs van glad stucwerk is hoger dan de prijs van glad stucwerk. Een indicatie van de prijzen lees je in ons artikel stucadoor prijzen: http://www.stucadoor-weetjes.nl/informatie/prijzen/stucadoor-prijzen.html. Als je een glad plafond wilt, zorg dan dat de term “sausklaar” opgenomen wordt in de contractstukken. Hierdoor ontstaat er achteraf geen onduidelijkheid over de vlakheid van het plafond.
  Nog een tip: in een nieuwbouw woning zit vaak nog (veel) bouwvocht. Door het verwarmen van de woning zal dit vocht er in de eerste maanden uit trekken. Dat betekent wel dat materialen nog wat zullen krimpen en uitzetten. Een stucadoor neemt in een nieuwbouw huis daarom vaak wat extra maatregelen om scheuren te voorkomen. Denk hierbij aan gaasband in hoeken en het insnijden van stucwerk tussen de wanden en plafonds.

 • Karel

  Voor de eerste keer in 35 jaar hebben wij nu sinds gisteren een raar probleem!
  In onze slaapkamer waar het verwarmd is, behalve s’nachts lekt ons plafond?
  Wij weten ons geen raad, op de zolder is alles droog, in de dag droogt het op, maar wij weten niet meer wat gedaan .
  Verluchten doen wij ook elke dag.
  Weet iemand hoe dit nu kan?
  We maken ons grote zorgen. Is dat met dat koude weer? Zo ja, dat mag toch niet?
  Hartelijk dank bij voorbaat!

  Groetjes,
  Carl

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Carl,
  Door te ventileren en luchten wordt vochtige lucht afgevoerd. Als dat niet gebeurd, dan is er risico op bijvoorbeeld schimmelvorming op plafonds en muren.

  Lekkage is een ander probleem, wat verschillende oorzaken kan hebben. Zoals je het omschrijft, kan de oorzaak bijvoorbeeld een lekkende (CV)leiding zijn. Met het oog op de huidige temperatuur kan er een leiding kapot gevroren zijn.

  Vanaf een afstand is de oorzaak van de lekkage niet te achterhalen. Het is daarom verstandig om een expert in te schakelen die de situatie ter plekke kan beoordelen.

 • Carl

  Beste Joan,

  Dankuwel voor uw reactie!
  Ik ga het probleem beter proberen te omschrijven.
  Wij hebben nooit geen vochtproblemen gehad, en slapen in onze slaapkamer gewoonlijk met het venster op kiep.
  De voorbije nachten hebben wij wel het raam dichtgelaten, en de verwarming opgezet omdat het -10 vroor.
  Resultaat: dit is al de derde nacht dat wij s’morgens bij het opstaan vochtige plekken hebben die in de dag gewoon verdwijnen( gyproc plafond).
  De kamer ligt op de eerste verdieping, en daarboven is de zolder.
  De andere 3 kamers is er niets mis, en de zolder heeft geen enkel vochtplek.
  De verwarmingsbuizen, en al de andere is allemaal oké.
  Er zijn vandaag al 3 experts geweest, en het enige wat het ons opgebracht heeft is dat we telkens goed mogen betalen, maar dat niemand het kan identificeren.
  Nu staat het raam open en de verwarming, en de vlekken zijn weeral verdwenen.
  Morgenvroeg zullen ze er waarschijnlijk weeral terug zijn.
  Deze nacht gaan we ondanks het koude weer terug met het venster open slapen.
  Wij zitten echt met de handen in het haar, en piekeren ons suf.
  Het huis is 38 jaar oud, en we hebben het nog nooit meegemaakt.
  Hopelijk wordt dit probleem snel opgelost, want anders zouden de vochtvlekken wel eens voor altijd kunnen zijn.

  Vriendelijke groetjes,
  Carl

 • Ge

  Dag,

  Volgens mij is het: menselijk vocht.
  U slaapt er met z`n twee? dus 1 liter vocht per nacht. Wat niet naar buiten kan met uw raam dicht.
  Als wij met het raam dicht slapen is het raam beslagen.
  Dit moeten Uw deskundigen toch ook gezegd hebben?

 • Carl

  Beste,

  Ondanks het koude weer van -11 graden bij ons, hebben wij net als vroeger terug geslapen met open venster, en natuurlijk heel dik dekbed! :-)
  Wij hadden deze morgen geen vochtvlekken meer in onze slaapkamer.
  Wij zijn superkontent, en weten nu dat verwarmen en verluchten samen gaan, koud of niet!

  Groetjes,

  Carl

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Carl,

  Fijn dat je de oorzaak ontdekt hebt!
  Continue ventilatie is inderdaad essentieel in een ruimte waar mensen zijn. Daar ontstaat namelijk woonvocht in de vorm van damp. Als deze damp niet afgevoerd wordt, dan condenseert het tegen bijvoorbeeld muren of het plafond. Nog een tip: omdat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur nu heel groot is, blijft het risico op condensatie bestaan. Zet daarom de ramen op een klein kiertje of zet ventilatieroosters open.

 • Carl

  Beste Joan,

  Bedankt hoor!
  Was ik op een verkeerde site?
  Achteraf zag ik dat het onderwerp hier stucadoor betreft.
  Of is de site voor alle problemen toegankelijk?
  Bent u een stucadoor?
  Hier in België zeggen ze een plakker voor stucadoor :-)
  Groetjes, en nog een aangename dag!
  Carl

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Carl,
  Graag gedaan.
  Lekkage veroorzaakt in sommige gevallen schade aan stucwerk. Dan moet de lekkage natuurlijk eerst verholpen worden, voordat het stucwerk gerepareerd kan worden. Helemaal vreemd was je vraag dus niet. Gelukkig is er in jullie geval geen schade. Maar mocht je in de toekomt een stucadoor (plakker) nodig hebben (in de omgeving van de Nederlandse grens), dan ben je hier op de juiste site.

 • Nynke

  Beste Joan,

  Wij hebben het plafond (groene gipsplaten) van onze badkamer een aantal jaren geleden laten stucen, door een erkende stucadoor. Een jaar later hebben we het plafond met vochtwerende latex geschilderd. Tijdens het douchen wordt de badkamer geventileerd en na het douchen maken we de wanden droog met een trekker. Ook hebben we de vloerverwarming en badkamerradiator regelmatig aan. Boven de douche is de verf gaan bladderen. Ik ben daarom naar een verfspeciaalzaak gegaan om te vragen welke verf wordt aanbevolen. Er werd mij geadviseerd om latex van het merk Koopmans te gebruiken. Nu heb ik het plafond laten schuren, wat nog niet meeviel, de losse stukken gingen er makkelijk af, maar de rest was moeilijk te verwijderen. Na het schuren heeft de schilder het plafond nat afgenomen met water gemengd met St. Marc en daarna was zichtbaar dat er weer stukken verf los lieten.

  Kunt u mij adviseren wat ik nu kan doen?

  Groeten,
  Nynke

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Nynke,

  Heb je het stucwerk van het plafond pas na een jaar beschermd met schilderwerk? Als de badkamer in dat jaar wel gebruikt werd, dan heeft een aanzienlijke hoeveelheid vocht kans gekregen om in het stucwerk te trekken. Binnenstucwerk is namelijk poreus. Laat in dit geval het plafond eerst heel goed drogen (niet douchen, wel stoken en ventileren).

  Continue vochtbelasting, en onvoldoende ventilatie en verwarming, geeft een risico op schimmelvorming. In een badkamer is een sterke, schimmelwerende verf dus belangrijk. Maar afbladderende verf duidt op onthechting. Het is dus verstandig om, na verwijdering van de oude laag verf, een primer te gebruiken. Deze zorgt voor de hechting van verf op de ondergrond.

 • Gerben

  Dag Jeroen,
  Maakt het nog uit welk zand je gebruikt voor cementstuc? En welke verhouding wordt dan meestal gebruikt?
  Het gaat om het uitvullen van een oude zeer onregelmatige muur van gebakken steen.
  Vriendelijke groet,
  Gerben

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Gerben,

  Stucadoors gebruiken vaak granulaat (rivierzand). Stucwerk op basis van cement wordt gebruikt in situaties waarbij extra stevigheid of vochtbestendigheid nodig is, zoals traditioneel raapwerk voor renovatie of stucwerk voor een badkamer. Voor al het andere binnenstucwerk is een basis van gips gebruikelijk.
  De verhouding tussen bindmiddel, granulaat en water komt heel precies. Als je hier geen ervaring mee hebt, dan is het verstandig om een stucadoor in te schakelen.

 • frans

  Hoi,

  ik heb een vraagje, ik wil het liefst de plafons in mijn slaapkamers stucen maar is dit verstandig? De plafons zijn van gipsplaten die zijn bevestigd aan de balkenlaag van mijn bergzolder. En op die balken liggen platen als vloer. Is er nu door het lopen op zolder niet de veel beweging in vloer/plafon……. Zodat het stucwerk gaat schuren?

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Frans,

  Een vloer op houten balken is in oudere huizen heel gebruikelijk. Met een houten constructie is de kans op beweging altijd aanwezig. De beweging van de vloer hangt samen met bijvoorbeeld de dikte en overspanning van de balken en de belasting van de vloer. Met andere woorden: hoe sterk zijn de balken, moeten ze een lange afstand zonder steun overspannen en wordt er dagelijks op de bergzolder gelopen.

  Een plafond van gipsplaten is heel geschikt om te laten stucen. Het stucwerk kan best wat hebben. In het geval van een houten vloer kan een scheurtje op den duur niet uitgesloten worden, maar die zekerheid is er zelfs bij een betonvloer niet.

 • Sietse

  Beste Joan,

  Ik heb een verlaagd plafond gemaakt in mijn badkamer mbv bruine stucplaaten. Nu wil ik dit laten stuccen maar vraag me af wat nu de beste afwerking is voor de randen? Kan je het beste het stucwerk insnijden of kun je beterer een speciaal kunststof profiel plaatsen. De muren zijn tot boven toe getegeld.

  Ik hoor het graag van je, alvast bedankt!

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Sietse,

  Je kunt het stucwerk insnijden. Om het naadje te camoufleren kun je denken aan een sanitairkit of een sierrandje. Een stucstopprofiel is ook een mogelijkheid. Dit profiel is in verschillende diktes verkrijgbaar en zorgt voor de afsluiting van het stucwerk. Het is verstandig om met je stucadoor te overleggen wat in jouw situatie de beste keuze is. Nog een tip: denk aan het afwerken van de naden tussen de gipsplaten met een wapeningsgaas.

 • Tom

  hallo,

  mijn trappenhal/gang wordt binnenkort gestuct met fijn borstelwerk. de schilder raadde mij aan om dit stucwerk niet over te schilderen, terwijl de stuccer adviseert van wel. wat te doen?

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Tom,

  Stucwerk wordt in de regel afgewerkt met schilderwerk. Verf beschermt het poreuse binnenstucwerk tegen vuil en vocht. Stucwerk kan in ook kleur aangebracht worden. Dit is vooral voor stucwerk met een structuur gebruikelijk, denk aan spachtelputz of spackspuitwerk.

  Als je met borstelwerk op “schuurwerk” doelt, dan wordt sausen vaak afgeraden. Schuurwerk heeft een lichtkorrelige structuur en wordt afgewerkt met draaiende bewegingen. Hierdoor ontstaat een soort schaduwwerking, ook wel vlammen genoemd. Door schuurwerk te schilderen gaat (een deel van) dit effect verloren. Schuurwerk droogt overigens wit op.

 • Nanas

  Hoi,

  Ik heb een vraag: Mijn plafond is erg lelijk gesaust door de schilder, waardoor er veel klonten en strepen opzitten. Daarnaast zijn de randen erg lelijk. De muren zijn wel naar volle tevredenheid. Nu wil ik mijn plafond opnieuw laten stucen, is dit realistisch mogelijk zonder dat de muren weer opnieuw gedaan moeten worden?

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Nanas,

  Dat is mogelijk. De stucadoor zal wat extra tijd steken in afdekken en afplakken.
  Je geeft aan dat het stucwerk door schilderwerk lelijk is geworden. Als het om vlak stucwerk gaat kun je het plafond ook (laten) schuren, waarbij de laag schilderwerk verwijderd wordt. Misschien kan de schilder uit coulance daar iets in betekenen (financieel of praktisch).

 • Frank

  in onze nieuwe badkamer zit een geschuurd plafond met draaieffecten. nu adviseerd de stukadoor het plafond te schilderen. waardoor de draaieffecten verloren gaan is er een andere oplossing grtjs Frank.

 • Marijn

  In het nieuwe huis zit in de huiskamer een schuurplafond met waaiervorm. Dat vinden wij niet mooi.
  Kunnen wij met schuren het waaiermotief verwijderen (daarna het plafond texen) of moet er een (in het ergste geval) en nieuw plafond in gelegd worden ?

 • Frank

  Marijn ik heb vernomen van onze stucadoor als je het tex dat het effect verloren gaat ,
  misschien texen is goedkoper dan een nieuw plafond misschien kun je een stuk proberen het te texen en dan zie je het resultaat ..of raadpleeg een xtucadoor deze weten wel raad .
  Frank.

 • Frank

  arijn wilde even laten weten ik heb mijn gestuct plafond voor gestreken en twee maal getext het waaier effect is 99% verdwenen..zo vinden wij het ook mooier..misschien heb je er iets aan dat ik het je laat weten mvg Frank

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Marijn,
  Het stucwerk voor een schuureffect bestaat uit een mortel met zilverzand en kalk. Je kunt het schuren, maar spiegel glad zal het door de korreltjes die in het materiaal zitten niet worden. Een mogelijkheid is om het plafond te schilderen. De lichte structuur van een schuurplafond zal hierdoor “dichtlopen”. Een combinatie van schuren en sausen is dus het proberen waard. Heeft dit niet het gewenste effect, dan is glad stucwerk laten aanbrengen de enige optie.

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Frank,

  Een schuurplafond wordt gemaakt uit een minerale mortel, een mix van zand en kalk. Dit product is vochtregulerend, waardoor het ook voor badkamerplafonds regelmatig toegepast wordt zonder extra schilderwerk. Ga je het plafond schilderen, dan zal het schuureffect verloren gaan. Ook bij een dunne laag spuitschilderwerk zal de structuur helaas niet helemaal behouden blijven.

 • Floor

  Welke gipsplaten (dikte, ronde of schuine kant) kun je het best voor een verlaagd plafond op raggels gebruiken die we willen laten stucen?

 • Frank Verheij

  wat voor laagdikte zal er ongeveer op een 9.5 mm stucplaat aangebracht worden ? (plafond)

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Floor,

  Voor het stucen van een plafond worden speciale stucplaten gebruikt van 9 mm dik. Op deze stucplaten hecht stucwerk goed. De platen zijn vaak wat smaller en korter dan platen voor wanden en hierdoor handzamer voor het plafond. De stucplaten hebben een ronde zijkant, omdat dit een geleidelijke overgang geeft in het stucwerk.

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Frank,

  Dat hangt van het type stucwerk af. Voor glad stucwerk zal dat ongeveer 5 mm zijn (raapwerk en de afwerklaag). Spuitwerk begint al bij enkele mm. Spachtelputz heeft (excl. raapwerk) een dikte van 1 tot 4 mm, afhankelijk van de korrelgrootte.

 • Ruben

  Hoe kan je het best een scheur in het bestaande stucwerk behandelen?
  Bij de overgang van mijn woning naar de serre zit aan de binnenzijde een scheur(tje) van circa 40 cm bij 1/2 cm diep??

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Ruben,
  Het is belangrijk om te weten of de scheur gestabiliseerd is, oftewel, niet groter wordt. Is de situatie stabiel, dan kun je de scheur dichtzetten met materiaal wat aansluit bij het huidige stucwerk, zoals een gipsmortel:
  – Krap de scheur iets open, zodat deze goed opgevuld kan worden.
  – Vul de scheur en werk het gips glad af met een vochtig plamuurmes.
  – Schuur het droge materiaal eventueel iets bij, waarna de muur klaar is om te schilderen.
  Let op: het kan verstandig zijn om een wapeningsgaas over de scheur aan te brengen. Dit gaas vangt kleine bewegingen op. Krap het oppervlak rondom de scheur dan iets breder uit, zodat er geen niveauverschil ontstaat door het gaas.
  Succes!

 • Rianne

  ons plafond is gestuuct door een stucadoor. Helaas is hij vergeten om het eerst waterpas te maken. Nu zit er een sierlijst op en die is niet even dik. Is dit nog op te lossen zonder te hakken?

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Rianne,

  Het plafond kan alsnog uitgevlakt worden, maar dat betekent een nieuw laagje stucwerk. Makkelijker is het om de sierlijst te laten bijwerken. Als de stucadoor de dikte van de sierlijst kan “uit middelen”, dan valt het verschil minder op.

 • koert

  Beste, je kan een hydrofuge (silliconen) aanbrengen; het stucwerk wordt dan “geïmpregneerd” voor vele jaren, en het draai-effect blijft nagenoeg volledig gevrijwaard. Wel wordt nadien schilderen niet gemakkelijk! De beslissing tussen vochtregulerend, en waterdicht, is aan jou.

 • Ingrid

  In mijn gestucte plafond zit een schoorsteengat, dat ik nu dicht wil maken. Kan ik er een triplex plaatje in vast zetten en vervolgens een stuclaagje op aanbrengen?

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Ingrid,

  Dat kan, maar stucwerk op hout vraagt wel de nodige voorbereiding. Hout is een zuigende en bewegende ondergrond. Het risico is dat het stucwerk weer afbrokkelt. Het is daarom belangrijk om een goed voorstrijkmiddel te gebruiken.

  Veel beter is het om te werken met een stuk gipsplaat. Stucwerk hecht namelijk het beste op een ondergrond van steen of gips.

 • irene van pelt

  Ik heb een badkamer zonder raam (maar wel ventilatie) met een betonnen plafond dat gestuct moet worden. Ik wil graag een glad plafond. Waarmee kan ik dat het beste laten doen?

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Irene,

  Normaal gesproken wordt glad stucwerk uitgevoerd met een gipsmortel. Mits goed geventileerd en beschermd met een vocht- en schimmelwerende latexverf, is dit ook geschikt voor een badkamerplafond. Wil je een vochtbestendig resultaat, dan kun je voor een cementgebonden mortel kiezen. Dat wordt bijvoorbeeld ook voor buiten gebruikt. Vaak zit daar wel een kleine korrel in. Verder bestaat er nog speciaal stucwerk voor badkamers. Denk aan tadelakt, beton cire of glansleem.

  Succes met je keuze!

 • Wim

  Wij hebben een een oud appartement gekocht waar bij alle plafonds de oude verf aan het afbladderen was. Nu zijn wij begonnen met deze oude verflaag af te steken maar bij sommige stukken zit de verf nog wel vast en lukt het absoluut niet deze af te steken. We hebben ook geprobeerd deze gedeeltes te schuren maar ook dit is onbegonnen werk. Het plafond is door het afsteken ook wel beschadigd dus we willen het in ieder geval opnieuw laten stucen. Hoe kunnen we nu het beste de oude verf van de lastige gedeeltes verwijderen.

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Wim,

  Afhankelijk van de verfsoort en de ondergrond zijn er grofweg 4 manieren om verf te verwijderen: afsteken, afbranden, schuren of een afbijtmiddel gebruiken. Gaat het om witkalk, ook wel veegvast genoemd, dan kun je de verflaag met water en een borstel verwijderen. Deze verf werd vroeger veel gebruikt en lost op in water.
  Vraag de stucadoor om advies over de moeilijk te verwijderen verfdelen. Hij kan bijvoorbeeld aangeven dat het, gezien de goede hechting van die delen, geen probleem is om hier overheen te stucen.

 • ewoud vis

  Ik heb eeb sierplijster plafond dat geverfd is met latex, dit is jaren schoongemaakt met een agresief schoonmaakmideel. Nu laat de verf los en zijn we bang dat het schoonmaakmiddel in de gipslaag is getrokken en dat opnieuw verven geen nut heeft (dit hebben we een aantal keer gedaan en de verf valt eraf). Het idee omdat we niets anders meer weten is om het opnieuw te laten stucen, maar kan dat er zo maar overheen ??
  of is er nog een andere slimme oplossing. Graag uw reactie want we zitten er al een poos mee.

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Ewoud,
  Het probleem heeft betrekking op de hechting, zowel in het geval van een nieuwe verflaag als een nieuwe stuclaag. Kies je voor nieuw schilderwerk, dan zul je het plafond eerst goed moeten laten drogen en voorbehandelen met een primer. Kies je voor nieuw stucwerk, dan zal de stucadoor het plafond behandelen met een voorstrijkmiddel. Ook zal hij de hechting van het huidige stucwerk op de ondergrond controleren.

 • Guido

  Ik heb een oud huis met een houten vloer op de verdieping
  Wer hebben we 25 jaar geleden een oud hollands plafond gemaakt in de woonkamer, omdat het bestaande plafond vol scheuren zat.
  Nu willen we weer een gewoon glad plafond hebben met een licht structuurtje.
  wat kunnen we het beste doen, zonder dat er scheuren komen?
  (Houten vloer 1e verdieping beweegt toch altijd?)

 • Rebekka

  Beste Stucadoor,

  Ik heb een wand in de woonkamer waar 2 deuren in zitten. Nu wil ik 1 deur wegwerken dmv de bestaande deuropening op te vullen en daaroverheen te stucen. Nu hebben de wanden in de woonkamer reeds een bepaalde structuur, een soort “slierten langere en kortere die naar beneden lopen. Ik vind het niet mooi maar omdat het een huurhuis betreft wil ik het ook niet allemaal laten overstucen. Kunt u mij zeggen hoe deze sierstuuclaag heet? en is het moeilijk om deze aan te brengen? Alvast bedankt. Groetjes Rebekka

 • Rien van Broekhoven

  Beste Stucadoor,
  We hebben een oud huis gekocht, waarin een gedeelte van de wanden als volgt is opgebouwd: metselwerk, houten schrootjes (op tengel), gipsplaat (op schrootjes geschroefd), spachtelputz. Deze wanden vinden we te dik (deurkozijnen steken niet meer uit!) en door wat veranderingen moeten beschadigingen worden hersteld. Beschadigingen in de spachtelputz krijg je natuurlijk nooit meer mooi weggewerkt, dus vragen we ons nu het volgende af: wanneer we de gipsplaten verwijderen, kan er dan over de schrootjes glad gips worden gestucd? Hoe moet je dit dan voorbehandelen?

 • Joan

  Beste Rebekka,

  Dat klinkt als granol. Het aanbrengen van granol is vakwerk. We adviseren je dus om een stucadoor in te schakelen. Tip: controleer van tevoren of het dichtzetten van de deur toegestaan is door de verhuurder.

 • Joan

  Beste Rien,

  Hout is geen ideale ondergrond voor stucwerk. Het is een bewegende ondergrond. Het risico is dat stucwerk weer afbrokkelt. Zeker in het geval van schroten, waarbij iedere naad een risico vormt. We sluiten de mogelijkheid niet uit, maar overleg dit met een professionele stucadoor die de situatie ter plaatse kan beoordelen.

  Stucwerk hecht het beste op een ondergrond van steen of gips. Misschien is het een mogelijkheid om ook de schroten te verwijderen en het stucwerk direct op het metselwerk aan te brengen.

 • Jose

  José

  Wij hebben een spuitplafond, nu is de korrel door het vele witten dicht geslipt. Hij krijgen we behoudens op nieuw spuiten de korrel weer terug
  in het spuitwerk

 • Dennis Maes

  Beste,

  Wij hebben een gespacspoten gipsplafond en nu last van een lekkage gehad. Nu een krimpscheur zichtbaar en diverse bruine strepen (opgedroogd lekwater). Ik kan in het strijklicht op enkele plaatsen de vorm van de gipsplaten zien.

  Nu wil het het herstelbedrijf er gewoon over laten spac spuiten.
  Echter iemand heeft me gezegd dat als een gipsplaat nat is geworden de gips zou kunnen zijn opgeschuimd en dat het stucwerk / spacspuit werk dan niet zou houden of toekomstige klachten zou geven.

  Wat is uw advies??

 • Joan- Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Dennis,

  Als het stucadoorsbedrijf adviseert om een dunne laag nieuw spackwerk aan te brengen, dan mag je ervan uit gaan dat dit een goed resultaat geeft. Een aantal zaken zijn van belang:
  – het plafond moet goed droog zijn, er mag dus geen vocht meer in de gipsplaten zitten
  – de stucadoor zal vervolgens waarschijnlijk een voorstrijkmiddel gebruiken voor goede hechting van de nieuwe laag stucwerk
  – zijn de gipsplaten zodanig door het vocht aangetast dat ze zichtbaar uitgezet zijn, dan kun je beter een deel vervangen
  – controleer of de stucadoor garantie op zijn werk geeft.

 • Freek

  Hallo,

  Mijn woonkamer plafond heb ik 2 jaar geleden laten glad stucen, was spuitwerk. Daarna is het 1x geverfd met latex. Nu ziet het er overdag redelijk uit maar ‘savonds met hoog geplaatste verlichting zie je het plafond golven door de schaduw vorming. Ook zijn er her en der wat ruwe plekken te zien.

  Aangezien je niet de hele dag naar het plafond loopt te kijken valt het op zich niet zo op, maar is het glad schuren met zo’n speciale schuurmachine een optie en is dat zelf te doen?
  De woonkamer moet binnenkort toch leeg ivm een aanbouw en de prijs om alles overnieuw te stucen valt mij een beetje zwaar…

  Bvd.
  Freek

 • wim

  Ik heb een kleine plek ongeveer 10 cm lang en 5 cm breed en is een plafond met schuurwerk (golven)kun je dit nog heel ligt repareren.
  Dit is mijn vraag?
  Bij voorbaat dank.
  Wim

 • Bart | Team Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Freek,

  Er even vanuit gaande dat het om een gipsplafond gaatm kunnen de ongelijkheden meerdere oorzaken hebben, dus lastig om daar een uitspraak over te doen.

  Wat de ruwe plekken betreft; schuren heeft het risico dat er meer ongelijkheden in het plafond komen. Het verstandigst is het om een stucadoor langs te laten komen die het met eigen ogen kan zien en advies op maat kan geven. Ook voor dit soort klussen kun je via deze site (je postcode hierboven invullen) een voordelige stucadoor vinden.

  Succes!

 • Bart | Team Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Wim,
  Om wat voor beschadiging gaat het? Het betreft een relatief kleine plek, zo te lezen. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging, kan het het verstandigst zijn om hier een stucadoor naar te laten kijken. Hij kan het beste beoordelen of een reparatie mogelijk is, of dat nieuw stucwerk nodig is voor het volledige plafond. In beide gevallen loont het om via deze site een stucadoor te vinden, omdat je dan de keuze hebt uit verschillende vakmensen.

 • wim Welten

  Mijn schade aan plafond is een kleine vlek dus niet beschadigd ongeveer 10 cm lang en 3 a 5 cm breed dus mijn vraag kan men dit herstellen ( is schuurwerk golven) misschien met een aparte spons en dan ligt opbrengen
  zodat je er weer structuur in krijgt met het goede materiaal.

  Dit is mijn vraag.
  bij voor baat dank.
  Wim

 • Bart | Team Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Wim,
  Een kleine vlek is eenvoudiger te herstellen dan bijvoorbeeld een scheur. Toch blijft het moeilijk om daar vanuit hier uitsluitsel over te kunnen geven. De beste optie blijft volgens ons om een stucadoor hier naar te laten kijken. Deze kan het beste de eventuele reparatiemogelijkheden inschatten. Houd er wel rekening mee dat reparaties altijd te zien zullen blijven. Het ligt aan de kundigheid en expertise van de stucadoor in welke mate je het zult blijven zien. Succes!

 • Paul

  Is het inderdaad mogelijk om over bestaand pleister- en spackwerk heen te stucen? Ik heb verder gehoord dat het vanwege de korrelstructuur een goede hechting geeft en voorstrijken niet per se nodig is?

 • Bart | Team Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Paul,

  alvorens ik hier een definitief antwoord op geef wil ik u zeggen dat er een aantal factoren meespelen. In welke staat verkeert het pleister- en spackwerk? Als er oneffenheden zijn, zoals bijvoorbeeld scheuren of losse deeltjes, dan horen deze weggewerkt te worden voor het verkrijgen van het mooiste eindresultaat. Verder hoort het oppervlakte waarop gestuct wordt altijd stof- en vetvrij gemaakt te worden.

  Het verschilt per type materiaal op welke wijze dit aan de ondergrond hecht en wat voor ondergrond deze nodig heeft. Ik kan op basis van deze informatie niet tot een volledig antwoord komen.

  Voor een volledig antwoord van een erkende stucadoor kunt u via ons tot wel zes verschillende offertes aanvragen. U vergelijk zo eenvoudig en snel de offertes van meerdere stucadoorsbedrijven.

  Succes!

 • Paul

  Beste Bart, bedankt voor je reactie.
  Het spackwerk verkeert in goede staat, geen scheuren of losse delen.
  Het stucmateriaal Knauf MP75.

 • Bart | Team Stucadoor-Weetjes.nl

  Beste Paul,

  als het een normaal zuigende ondergrond betreft hoeft er geen voorstrijkmiddel toegepast te worden. Bij sterk zuigende ondergronden wordt het water in grote mate onttrokken aan het stuc. Dit resulteert in wat wij ‘verbranden’ noemen; er blijft dan te weinig water over om het voldoende te laten binden.

  Groet

 • Wilco Noordman

  Hallo,

  Kunnen na het stucen bij het airless latexspuiten in de woning, de verwarmingsbuizen ook mee worden gespoten? Of bladdert dat af bij het warm worden van de buizen?

 • j bosman

  Ongeveer 70m plafonds schuurwerk en140 meter wanden pleisterwerk

 • Patrick

  Geachte Meneer/Mevrouw Bosman,

  Op Stucadoor-Weetjes kunt 6 offertes aanvragen van verschillende stucadoorsbedrijven. Dit doet u door uw postcode in te vullen en op het groene vlak met “GA” te klikken. Zodra u dit doet krijgt u een formulier die u kunt invullen met de gegevens die noodzakelijk zijn voor de opdracht. Na het invullen en versturen van dit formulier krijgt u 6 offertes van verschillende stucadoorsbedrijven bij u in de buurt. Vervolgens kunt u kiezen voor de stucadoor die uw voorkeur heeft.

  Met vriendelijke groet,

  Patrick Haeck
  Team Stucadoor-Weetjes

 • Boonstra

  Worden de naden tussen de gipsplaten op het plafon weg gewerkt door middel van spacken? Of moet daar een extra handeling voor gedaan worden?

 • teeuwen

  wat kost het om 3 slaapkamers van ongeveer 12 , 9, en 8 vierkante meter het plafond te laten stucen.

Service
Waarom
Gratis Offertes