Batibouw 2014

Donderdag 20 februari opende Batibouw voor de 55e keer haar deuren. Elf dagen lang mochten 1000 exposanten de nieuwste trends op het gebied van bouw en wonen laten zien. Het werd een succesvolle jubileum editie.

Succesvolle editie

Batibouw, de grootste bouw- en verbouwbeurs in België voor zowel vaklui als consumenten, heeft na elf dagen haar deuren inmiddels gesloten. Donderdag 20 februari opende Batibouw voor de 55e keer haar deuren. De eerste twee dagen waren speciaal voor professionele bezoekers, vanaf zaterdag was de beurs ook open voor het grote publiek. De beurs trok zo’n 300.000 bezoekers, de 1000 exposanten waren na afloop tevreden. “Inderdaad, door het vroege lenteweer waren de eerste weekdagen voor het grote publiek iets kalmer, maar als we de analyse maken over de hele beurs, dan is ons contactenboekje in totaal beter gevuld dan vorig jaar”, bevestigt Yves Sottiaux, voorzitter van het exposantencomité en commercieel directeur van Velux.

Drie thema’s

De beurs stond dit jaar in het teken van drie thema’s.

Bijna energieneutraal wonen, dit was het eerste thema op de Batibouw. Vanaf 2021 moeten alle nieuwe gebouwen bijna-energie-neutraal (BEN) zijn, dit is een Europese richtlijn. BEN-woningen verbruiken een minimum aan energie om een gebouw te voorzien van warmte, ventilatie, koeling en warm water. De energie wordt vooral geleverd door hernieuwbare bronnen, die ter plaatse of dicht bij het gebouw wordt geproduceerd. Technieken om dit te realiseren zijn zonnepanelen voor energie, en een zonneboiler en/of warmtepomp om warm water te produceren.

Een tweede thema dat veel terug kwam op de Batibouw 2014 was: betaalbaar wonen. Het huis beter isoleren en meer hernieuwbare energie zijn ongetwijfeld een goede keuze. Zowel voor het mileu én uw portefeuille. Veel getoonde producten stonden in het teken van energiebesparing.

Het derde en laatste thema was de opmars van hout. Aankomend jaar lijkt hout weer de trend te worden. Mensen willen tegenwoordig iets sfeervols en authentieks. Hout leeft en heeft een ambachtelijke uitstraling, daarom past het perfect bij deze tendens. Houtskeletbouw bestaat de basisconstructie uit hout en van hout afgeleide materialen, bij houtmassiefbouw worden de volledige wanden opgebouwd uit houten balken. Beide technieken zijn bezig aan een opmars, vandaar de comeback van hout.

Rate this post