Sierlijsten en ornamenten met 3D-printer

Het werk van een stucadoor wordt efficiënter door de ontwikkelingen van nieuwe apparaten zoals een 3D-printer. Maar hoe kan een stucadoor hier gebruik van maken en wat betekent dit voor u?

Wat zijn sierlijsten?

Sierlijsten, ook wel kooflijsten genoemd, zijn ornamenten in lijstvorm die de overgang creëren tussen een wand en plafond. De meeste mensen kennen sierlijsten uit oudere gebouwen, zoals kastelen, musea of herenhuizen. Maar ook in oude woonhuizen wordt er met sierlijsten gewerkt.

Hoe worden sierlijsten gemaakt?

Sierlijsten worden momenteel door stucadoors gemaakt met behulp van een mal. Een stucadoor begint met het tekenen van een ontwerp dat als basis zal dienen. Nadat het ontwerp getekend is wordt er een mal gemaakt waarin het gips, handmatig, in de juiste vorm gegoten wordt. Hierdoor ontstaat een vakkundig en afgewerkte sierlijst.

Stucwerk

Sierlijsten met een 3D-printer

Het maken van een sierlijst is op dit moment nog een vakkundig onderdeel van de werkzaamheden die een stucadoor uitvoert. Het maken van een mooi afgewerkte sierlijst neemt veel tijd in beslag. Met een 3D-printer wordt dit proces een stuk eenvoudiger. Met een 3D-printer is het mogelijk om digitaal een ontwerp te maken, dit ontwerp kan dan vervolgens naar de printer gestuurd worden die de sierlijst in een keer zal uitprinten. Dit wordt laag voor laag opgebouwd zodat het uiteindelijke effect een volledig afgewerkte sierlijst is.

Nog even wachten

Er bestaan betaalbare 3D-printers echter geven deze niet de gewenste kwaliteit die men van sierlijsten verwacht en gewend is. Daarnaast is ook voor het printen een speciaal materiaal nodig om de geprinte sierlijsten net zo aan te laten voelen als sierlijsten gemaakt door een stucadoor. Het is voorlopig dus nog even wachten totdat een sierlijst geprint kan worden.

Rate this post