Zeewier als isolatie

Duurzaam bouwen en isoleren is een onderwerp waar deze dagen veel over gepraat en veel over gediscussieerd wordt. Er wordt hard gezocht naar milieuvriendelijke en natuurlijke materialen om mee te bouwen en te gebruiken als isolatie, dit om ons milieu zo weinig mogelijk verder te belasten. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan zeewier. Dit natuurlijke materiaal heeft een negatieve CO2 voetafdruk en maakt het daarom een zeer duurzaam isolatiemateriaal. Met een CO2 voetafdruk wordt bedoeld de hoeveelheid CO2 dat wordt uitgestoten door een materiaal of persoon. Al deze CO2 uitstoot draagt bij aan de verwarming van de aarde, doordat zeewier een negatieve voetafdruk bevat is dit ook nog eens goed tegen het broeikaseffect. Naast dit voordeel zorgt zeewier ook voor een zacht en aangenaam binnenklimaat.

Zeewier isolatie

Historie

Zeewier kan in grote hoeveelheden aanspoelen aan de kust van onze eigen Noordzee en de Oostzee bij Duitsland. Zeewier wordt al meer dan 150 jaar gebruikt in de bouw wereld als bouw- en isolatiemateriaal. Hierdoor is het niet verrassend als zeewier wordt teruggevonden in monumentale panden. In het Hoge Noorden was zeewier een zeer geliefd isolatiemateriaal. Niet alleen in het verleden maar ook nog tot op de dag vandaag kiezen architecten er nog voor om te isoleren met zeewier. Dit materiaal kan toegepast worden als spouw- en gevelisolatiemateriaal.

Duurzaam

Het belangrijkste onderdeel van het isoleren met zeewier is dat dit een zeer duurzaam isolatiemateriaal is. Dit komt door de eerder genoemde negatieve CO2 voetafdruk. Daarnaast zorgt het isoleren met zeewier voor een zachte gevel en een aangenaam binnenklimaat. Tot slot is zeewier een onbrandbaar isolatiemateriaal.

4/5 - (2 stemmen)