Goedkope stucadoor

Bent u op zoek naar een goedkope stucadoor, maar dan wel een vakman die ook nog eens goed werk aflevert? In dit artikel geven we u antwoord op verschillende vragen en komt u erachter hoe u een goedkope stucadoor vindt.

Wat kost een goedkope stucadoor?

Stucadoors berekenen hun prijs per vierkante meter. De stucadoor prijzen kunnen nogal eens verschillen zoals u ziet in onderstaand overzicht. De prijzen hangen vooral af van het type stucwerk, de oppervlakte en hoe goed of slecht uw muren en plafonds eraan toe zijn.

Soort stucwerkGemiddelde prijs per m2
(inclusief btw en loonkosten)
Spackspuitwerk€ 5 - € 11
Sausklaar stucen€ 9 - € 23
Sierpleister (granol, spachtel- of rustiekputz)€ 12 - € 23
Schuurwerk€ 15 - € 25
Raapwerk€ 15 - € 30

Wilt u weten wat het stucwerk gaat kosten in uw specifieke situatie en bent u benieuwd naar de exacte prijs die stucadoorsbedrijven in rekening brengen? Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan van diverse stucadoors uit uw nabije omgeving.

Goedkope stucadoor

Wat doet een stucadoor precies?

Tijdens het stuken (of stucen) worden muren en plafonds egaal afgewerkt. Zo zorgt een stucadoor ervoor dat gaten of andere oneffenheden in een muur of plafond worden gladgestreken. Stucadoors maken muren bijvoorbeeld behang- en sausklaar.

Welke soorten stucwerk zijn er?

 • Spackspuitwerk:
  Dit is de meest goedkope vorm van stucwerk. Dat heeft te maken met de werkwijze. Het spackspuitwerk wordt snel en efficiënt met een spuitmachine aangebracht. U kiest van tevoren een kleur uit die bij de stijl van uw woning past. Typisch voor spackspuitwerk is dat het muren of plafonds voorziet van een korrelstructuur.
 • Sierpleister:
  De muren en plafonds worden decoratief afgewerkt. U heeft de keuze uit diverse kleuren waarin de sierpleister kan worden aangebracht. Schilderen is dus niet meer nodig.
  Er zijn verschillende soorten sierpleisters:
  – Spachtelputz is gemaakt van kunststof en en kan zowel worden afgewerkt in een grove of minder grove korrelstructuur.
  – Granol wordt gekarakteriseerd door een grove afwerking met groeven en putjes.
  – Rustiekputz, ook bekend onder de naam barokpleister, zou je het iets grovere broertje van spachtelputz kunnen noemen.
  Raap- en pleisterwerk: Wie zijn muren wil schilderen of behangen, kan er voor kiezen deze eerst te stuken. Dat is sowieso een must als de ondergrond niet gelijk is. U kiest in dit geval voor raap- of pleisterwerk. Hierbij brengt de stucadoor een dikke (raapwerk) of dunne (pleisterwerk) laag gips of specie aan.
  Er is overigens een verschil tussen een muur behangklaar, of sausklaar maken. In het laatste geval is de ondergrond gladder om sauzen of schilderen mogelijk te maken. Sausklaar stucwerk is wat duurder omdat er meer tijd in gaat zitten dan het behangklaar maken van een muur.
 • Raap- en pleisterwerk: Wie zijn muren wil schilderen of behangen, kan er voor kiezen deze eerst te stuken. Dat is sowieso een must als de ondergrond niet gelijk is. U kiest in dit geval voor raap- of pleisterwerk. Hierbij brengt de stucadoor een dikke (raapwerk) of dunne (pleisterwerk) laag gips of specie aan.

Er is overigens een verschil tussen een muur behangklaar, of sausklaar maken. In het laatste geval is de ondergrond gladder om sauzen of schilderen mogelijk te maken. Sausklaar stucwerk is wat duurder omdat er meer tijd in gaat zitten dan het behangklaar maken van een muur.

Stucwerk

Waar moet je op letten bij een goedkope stucadoor?

 • Goed stucwerk begint bij een goede voorbereiding. Eerst zal uw vloer moeten worden afgeplakt. Zit er nog behang op uw muur, of resten daarvan, dan moet dit eerst worden verwijderd. Daarnaast moeten eventuele gaten worden weggewerkt.
 • Let erop dat wanneer het stucwerk is voltooid, dit eerst goed moet drogen. Om het aanwezige vocht te verdampen is het belangrijk dat u zorgt voor een goede ventilatie. Zet daarnaast de verwarming aan, maar niet te hoog want dit heeft een nadelig effect op het stucwerk.
 • Wees vooral geduldig en wacht met het schilderen of behangen tot de muur helemaal droog is. Om het stucwerk perfect te laten drogen, moet u rekenen op ongeveer 24 uur per millimeter stucwerk. Een goede stucadoor vertelt u hoe lang het droogproces precies duurt. Vraag voor de zekerheid altijd even na hoeveel millimeter er is aangebracht op uw muur of plafond.

Moet ik zoeken naar een goedkope stucadoor met keurmerk?

U wilt een goedkope stucadoor, maar goedkoop moet natuurlijk geen duurkoop worden. U ziet dan ook graag dat het werk wordt uitgevoerd door een erkende vakman. Stucadoorsbedrijven met een NOA- en KOMO-keurmerk garanderen kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid.
De kwaliteit en het vakmanschap van een ZZP’er of klusser wordt gewaarborgd door het Keurmerk Kwaliteitsvakman. Om het keurmerk te mogen voeren, moeten zij voldoen aan een aantal strenge criteria. Het keurmerk biedt daarnaast garanties aan de klant. Geschillen worden voorgelegd aan een onafhankelijke commissie.

Hoe vind ik de beste goedkope stucadoor?

 • Vraag eens rond in uw vrienden- en familiekring. Misschien hebben zij goede ervaringen met een bepaalde stucadoor. Ze kunnen u misschien informeren over wat een redelijke prijs is voor de werkzaamheden die u wilt laten uitvoeren.
 • Lees reviews op het internet. Hou daarbij wel een slag om de arm. Reviews op de eigen website van het bedrijf zullen vrijwel altijd positief zijn en u weet nooit zeker of het echte reviews zijn. Ga daarom op zoek naar onafhankelijk websites.
 • Kies voor een ZZP’er of freelancer. Omdat zij in tegenstelling tot grote bedrijven minder bijkomende kosten hebben, kunnen zij de werkzaamheden vaak aanbieden voor een lagere prijs.
 • Betaal een lagere btw: het loont de moeite om even te wachten voordat u een stucadoor inschakelt. Is uw woning namelijk ouder dan 2 jaar, dan betaalt u het lage btw-tarief van 9% over de materiaal- en arbeidskosten. Dat kan een flinke besparing opleveren op de totaalprijs.

Goedkope stucadoors vergelijken

Om een goedkope stucadoor te vinden, kunt het beste eerst eens een aantal van hen met elkaar vergelijken. U kunt natuurlijk zelf stad en land afbellen, maar veel eenvoudiger is het om in een paar stappen tot wel 5 offertes van stucadoors in uw regio te ontvangen. Vraag nu vrijblijvend offertes aan en ontvang tot wel 5 offertes van verschillende stucadoorsbedrijven.