Stucen

Wilt u de komende jaren genieten van prachtig afgewerkte muren en plafonds? Laat uw woning dan stucen. Stucen biedt enorm veel mogelijkheden, voor iedereen zit er wat bij. Bent u benieuwd naar de werkwijze en ontdekken hoe u uw woning goedkoop kunt stucen? Lees snel verder.

Stucen: wat kost het?

Het stucen van uw muren of plafonds, wat kost dat eigenlijk? De hoogte van de prijs heeft u zelf in de hand. Wilt u zo goedkoop mogelijk stucen, dan is het een optie om zelf te stucen. Stucen is echter een zware klus die vraagt om veel inspanning, kennis en materialen. Wilt u verzekerd zijn van een mooi eindresultaat waar u jarenlang plezier van heeft, dan is het aan te raden om uw woning te laten stucen door een professionele stucadoor. De gemiddelde kosten voor het laten stucen van uw woning door een stucadoor ziet u hieronder.

Dienst stucadoorGemiddelde prijs per m2, incl. materiaal, loonkosten en btw
Spackspuitwerk€ 5 - € 11
Behangklaar stucen€ 10 - € 18
Sausklaar stucen€ 10 - € 25
Sierpleister (spachtelputz, rustiekputz of granol)€ 12 - € 23
Plafond stucen€ 15 - € 30
Schuurwerk€ 18 - € 25
Raapwerk€ 18 - € 30

Meer informatie over de verschillende soorten stucwerk vindt u op onze stucwerk pagina. Hier ontdekt u welke soort stucwerk perfect aansluit op uw wensen.

Wilt u uw muren met een totale oppervlakte van 90 m² goedkoop laten stucen? Kies dan voor spackspuitwerk. Dit stucwerk brengt de stucadoor aan met een spuitmachine, waardoor de kosten laag blijven. Voor 90 m² betaalt u gemiddeld € 700. Gaat u liever voor een sterk en krasbestendig stucwerk op uw muren, zoals sierpleister? Het laten aanbrengen van sierpleister is iets duurder, houd rekening met een totaalprijs van € 1.500, inclusief de arbeidskosten van de stucadoor.

De gemiddelde prijzen voor het laten stucen van uw woning weet u nu. Bent u benieuwd naar een exact kostenplaatje? Hier komt u slechts op één manier achter: door offertes aan te vragen bij stucadoors in uw regio. U zult zien dat stucadoors verschillende tarieven hanteren. Het vooraf vergelijken van de prijzen kan dan ook zeer voordelig zijn. Wilt u in één klap offertes aanvragen van tot wel 5 stucadoors in uw regio? Vul onze offerteaanvraag in en ontvang binnen 2 werkdagen offertes van betrouwbare stucadoors in uw buurt. Bekijk snel welke stucadoor uw woning perfect én goedkoop kan stucen. Zit er geen stucadoor tussen die aan uw wensen voldoet? Het aanvragen van offertes is bij ons volledig gratis én vrijblijvend. Zonder problemen kunt u afzien van de klus.

Stucwerk

Wat is stucen?

Kunnen uw muren of plafonds wel een opknapbeurt gebruiken? Dan is het tijd om te stucen. Stucen is het egaal afwerken van uw muren of plafonds met een cement- of gipslaag. De stuclaag wordt aangebracht over gipsplaten, metselwerk of beton. We onderscheiden 2 soorten stucwerk:

  • Stucen als onderlaag: Zijn uw muren of plafonds ongelijk, beschadigd of zitten er scheuren in? Door ze te stucen maakt u de ondergrond glad en zijn uw muren of plafonds klaar voor een laag behang, verf of stucwerk. Zitten er alleen wat kleine beschadigingen en oneffenheden in de muur of plafond? Dan voldoet een dunne laag pleisterwerk om de ondergrond egaal te maken. Bij een zeer ongelijke ondergrond maakt de stucadoor gebruik van een dikke laag raapwerk.
  • Stucen als eindafwerking: Stucen doet u ook als u uw muren of plafonds wilt voorzien van een mooie eindafwerking, zonder te sauzen of behangen. De stucadoor brengt de stuclaag voor uw aan in een kleur naar keuze en in de door u gewenste structuur (glad of korrelstructuur). Kiest u voor een betonlook met microcement, een warme en mediterrane sfeer met leemstuc of voor stucwerk met structuur, zoals sierpleister? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Stucen

Stappenplan stucwerk

Een stucadoor doet meer dan stucen alleen. De klus is op te splitsen in 3 stappen:

  1. Stucen voorbereiden: Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat een stucadoor aan de slag gaat moet de ruimte eerst zo leeg mogelijk zijn. Verplaats uw meubels of dek ze goed af, verwijder stopcontacten, radiatoren of schilderijen van de muur, zodat de stucadoor overal goed bij kan met stucen. Ook de ondergrond heeft voorbereiding nodig. Verwijder behang of loszittende delen van de muur en vul gaten of andere beschadigingen op met gips of een vulmiddel. Is de muur of plafond erg beschadigd of ongelijk? Dan is een laag raap- of pleisterwerk nodig om de ondergrond vlak te maken. Als laatste brengt de stucadoor vaak nog een laag voorstrijkmiddel aan, wat zorgt voor een goede hechting van het stucwerk, en wordt de ondergrond stofvrij gemaakt.
  2. Stucen: Wanneer de ruimte en de ondergrond volledig zijn voorbereid kan het echte werk beginnen. De werkwijze van het stucen hangt af van het type stucwerk dat u kiest. De meeste soorten stucwerk brengt de stucadoor handmatig aan. Kiest u voor stucwerk als eindafwerking voor uw muren of plafonds? Dan is uw muur of plafond helemaal klaar na het stucen en kunt u volop gaan genieten van de mooie afwerking. Kiest u voor saus- of behangklaar stucwerk? Dan volgt er nog een 3e stap om de klus af te ronden.
  3. Stucen afwerken: Heeft u gekozen voor saus- of behangklaar stucwerk, dan heeft de stucadoor uw muur of plafond vlak en egaal gemaakt bij stap 2. Om het geheel af te werken wordt uw muur of plafond nog voorzien van een laag verf, behang of stucwerk. Veel stucadoors kunnen deze taken voor u uitvoeren.

Zelf stucen of de klus uitbesteden?

Stucen is een klus die u het beste kunt overlaten aan een vakman. Niet voor niets bestaan er opleidingen tot stucadoor: het is een specialistische klus die niet gemakkelijk is voor zelfs de meest ervaren doe-het-zelvers. Wat heeft u nodig om een woning goed te stucen?

  • Kennis: Ieder stucwerk vraagt om een andere aanpak. Weet u welk stucwerk het beste past bij uw woning en wensen, hoe u het stucwerk juist aanbrengt en welke voorbereidende werkzaamheden er nodig zijn? Twijfelt u hierover, dan is het investeren in het inschakelen van een stucadoor een verstandige keuze. U controleert dit eenvoudig door te kijken naar een keurmerk als Afbouwkeur. Na het inschakelen van een vakspecialist profiteert hoe dan ook jarenlang van een mooi eindresultaat.
  • Materialen: Een stucadoor heeft alle materialen in huis om uw woning perfect te stucen. Overweegt u om zelf te stucen? Grote kans dat u hier materialen voor moet aanschaffen of huren. Denk bijvoorbeeld aan een spuitmachine voor spackspuitwerk en een spaarbord en spaan voor het aanbrengen van sierpleister. Beslis of u wilt investeren in deze gereedschappen of dat het inschakelen van een stucadoor een betere optie is.
  • Ervaring: Al doende leert men, zo ook bij stucen. U heeft vast wel eens een kast in elkaar getimmerd, een wand geverfd of een schilderij opgehangen. De eerste keer ging dit waarschijnlijk moeizaam en was het resultaat acceptabel, maar niet om over naar huis te schrijven. De tweede keer gaat zo’n klus al een stuk makkelijker en de derde keer is het een fluitje van een cent. Een stucadoor heeft vaak jarenlange ervaring met het aanbrengen van verschillende soorten stucwerk en het stucen van uw woning doet hij dan ook in een handomdraai.
  • Spierballen: Stucen is niet alleen een klus die om veel kennis en ervaring vraagt, maar is ook een fysiek zware klus. Uw armen zijn de bewegingen van het stucen waarschijnlijk niet gewend en vermoeide armen en spierpijn komen snel om de hoek kijken. Veel tijd om tussendoor te rusten heeft u niet. Het stucwerk droogt snel op, het stucen moet dan ook in hoog tempo gebeuren. Een stucadoor is hieraan gewend, u ook?

Stucen

Goedkoop stucwerk

Wilt u uw woning stucen, maar het prijskaartje zo laag mogelijk houden? Er zijn talloze manieren om goedkoop te stucen. Het stucen zelf kunt u het beste overlaten aan een ervaren stucadoor, maar zoals u heeft gelezen horen er ook enkele voorbereidende taken bij het stucen. Wilt u uw woning goedkoop laten stucen, informeer dan bij uw stucadoor welke voorbereiding u zelf kunt treffen. Werkzaamheden zoals het verwijderen van behang, het verplaatsen of afdekken van uw meubels en het verwijderen van radiatoren, trapleuningen of andere onderdelen die in de weg zitten kunt u eenvoudig zelf uitvoeren. Doordat uw stucadoor sneller aan de slag kan bespaart u op de kosten voor het stucen.

Stucen met korting

Wilt u nog meer besparen op het laten stucen van uw muren of plafonds? Ga dan nooit met de eerste de beste stucadoor in zee. De kans dat er andere stucadoors zijn die een betere prijs bieden is namelijk groot. Hoe weet u bij welke stucadoor u het voordeligst uit bent? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 5 stucadoors bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen heeft u de betrouwbare offertes binnen. Leg de prijzen naast elkaar en zie direct welke stucadoor uw woning het voordeligst kan stucen. Zo weet u zeker dat u de beste prijs betaalt en geniet u dit jaar nog van uw prachtig gestucte woning.

Stucadoor prijzen vergelijken