Checklist stucadoor

Om een prettige samenwerking tegemoet te gaan doet u er goed aan om uzelf op juiste wijze voor te bereiden. Met een checklist vinkt u de gedane zaken eenvoudig weg.

Fasen checklist stucadoor

Voor de optimale voorbereiding op de komst van uw stucadoor hebben we een checklist ontwikkeld. We onderscheiden hierin drie verschillende fases:

  • Voorbereiding
  • Uitvoering
  • Drogen van stucwerk

Iedere fase bestaat uit een aantal stappen. Elke stap is van belang om een prettige samenwerking tegemoet te gaan met uw stucadoor.

Hieronder lichten we de drie fases van de checklist kort toe.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op de komst van uw stucadoor is het halve werk. Informeer vooraf bij uw stucadoor over wat voor voorzorgsmaatregelen u kunt treffen. Als u werk van de stucadoor uit handen kunt nemen, scheelt dat tijd, en daarmee bespaart u geld. Zorg ervoor dat er letterlijk en figuurlijk niks in de weg staat om het stucen soepel te laten verlopen.

Uitvoering

Een erkende stucadoor voldoet aan de eisen die de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven stelt. De NOA controleert op opleiding, ervaring en kwaliteit. Zodoende hoort een stucadoor naast de geschikte diploma’s, minimaal 5 jaar ervaring te hebben. Goede communicatie en betrokkenheid zijn belangrijk. Vraag bijvoorbeeld of er voldoende licht is en zorg voor een gastvrije omgeving.

Drogen van stucwerk

De afronding is minstens zo belangrijk als de voorbereiding. De tijdsduur van het drogen van stucwerk varieert behoorlijk. Het is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Ventilatie
  • Dikte stucwerk

Stucwerk moet de kans krijgen om op natuurlijke wijze op te drogen. In de regel heeft stucwerk ongeveer één dag droogtijd nodig per millimeter aangebracht stuc.

Checklist stucadoor: voorbereiding

• Ruimtes leegruimen

Zorg ervoor dat de ruimtes waarin gewerkt gaat worden opgeruimd of leeg zijn. Het is namelijk vaak zo dat de stucadoors hard en snel moeten werken voor het beoogde resultaat. Vrij kunnen werken zonder obstakels is daarom een must.

• Afplakken

Om de kosten te verlagen kunt u zelf alle ruimtes afplakken. Het is wel slim om dit in overleg te doen met de stucadoor in verband met de garantieregeling. Sommige stucadoorsbedrijven staan erop om zelf alles af te plakken.

Tape stucadoor

• Radiatoren

Verwijdert u de radiatoren waarvan u wilt dat erachter gestuct wordt. Wilt u niet dat daar gestuct wordt? Geef dit aan en deze worden afgeplakt.

• Voorbehandelen

In overleg met de stucadoor kunt u zelf de muren voorbehandelen om het stof- en vetvrij te maken. U kunt de stucadoor vragen wat u nog meer voor voorbereidingen kunt treffen in het kader van de voorbereidingen. Vraag hem dan ook of de handelingen invloed hebben op de garantieregeling voor stucadoren.
Behang en behangresten verwijderen. Spijkers, schroeven, nietjes en haakjes verwijderen. U krijgt in de toekomst roestplekken als u deze laat zitten.

• Trapleuningen (bevestigd aan de muur)

Verwijder de trapleuning, de beugels/bouten mag u laten zitten, van de muur. Dit maakt het voor de stucadoor eenvoudiger om mooi stucwerk af te leveren.

• Stopcontacten en afdekplaatjes

Zorgt u ervoor dat u zoveel mogelijk van de stopcontacten en afdekplaatjes verwijdert. Het binnenwerk mag u laten zitten, dat plakken de stucadoors voor u af.

• Deuren

Voor de stucadoors en uzelf is het fijn als u de deuren weghaalt. De deuren kunnen dan niet beschadigd raken tijdens het stucen. Ook zorgt dit voor een makkelijkere doorloop voor de stucadoors.

• Afspraken

Verzeker uzelf ervan dat de afspraken die u gemaakt heeft in overeenstemming zijn met uw wensen. Het is raadzaam om ver van te voren uw wensen op papier te zetten en die te bespreken met uw stucadoor. Op deze manier blijft er tijd genoeg over om eventuele wijzigingen door te voeren.
Als u overweegt om meerde plekken te laten stucen in uw huis, is het raadzaam om al het stucwerk in één keer te laten doen. Op deze manier bespaart u geld doordat de stucadoor met een grote opdracht efficiënter kan werken. Lees meer over bespaartips.

Checklist stucadoor: uitvoering

• Stucloper/protectiekarton

Vaak hebben stucadoors zelf een vorm van vloerbescherming bij zich. Dit noemen zij stucloop. U kunt in overleg met de stucadoor vragen of u het zelf kunt verzorgen. Stucwerk zorgt namelijk voor onuitwisbare vlekken op een houten en marmeren vloer.

• Licht
Zorg voor voldoende licht (bijvoorbeeld een bouwlamp) dat gelijkmatig over de ruimte verdeeld is. Zo vallen onregelmatigheden eerder op zodat er eventueel nog herstelwerkzaamheden verricht kunnen worden voordat het te laat is.

• Eten & drinken
Een kopje koffie en een koekje zijn kleine dingen maar het gaat om het gebaar. De stucadoor zal dit waarderen.

Koffie

• Vragen
Vraag een keer tijdens het stucen of alles naar wens gaat. Op deze wijze toont u interesse in hun werk. Tevens zijn er wellicht dingen waar ze tegen aanlopen en kunt u daar wat aan doen.

Checklist stucadoor: nazorg

• Drogen

Stucwerk moet de kans krijgen om op natuurlijke wijze op te drogen. In de regel heeft stucwerk ongeveer één dag per 1mm aangebrachte stuc nodig om te drogen. Dit varieert echter nogal omdat het afhankelijk is van een aantal factoren. Lees meer over u het stucwerk het beste kunt laten drogen.

• Ventileren

Ventileer de ruimte waarin gestuct is goed. Dit betekent niet dat je de ramen wagenwijd tegen elkaar open moet zetten. Het is belangrijk dat het stucwerk de kans krijgt om op natuurlijke wijze te drogen.

• Verwarmen

Let op! Zet de verwarming na het stucen niet te hoog. Stucwerk moet geleidelijk opdrogen en zeker niet te snel. U kunt het beste de thermostaat één graad per hoger zetten. Doet u dat niet dan loopt u het risico op scheuren in uw stucwerk.

• Droogtijd

Geduld is een schone zaak, en een kosten verlagende zaak in dit geval. Het is uitermate belangrijk om het stucwerk te laten drogen alvorens u het gaat bewerken. Als u dat niet doet loopt u het gevaar dat er scheuren in uw stucwerk komen.

• Drankje

Als het zware werk erop zit is het tijd voor ontspanning. Bied de stucadoors een biertje of iets fris aan. Dit laat blijken dat u hen waardeert.