Stucwerk drogen

Uw stucwerk geleidelijk op laten drogen is van groot belang. Voorkom scheurvorming en laat uw stucwerk drogen op natuurlijke wijze . U wilt toch ook het meest optimale resultaat voor uw klus?

Prijzen

Dankzij voldoende vooronderzoek kunt u zelf een keuze maken uit de voordeligste stucadoor prijzen. De prijzen van stucwerk zijn bij iedere stucadoor anders evenals het berekenen van de kosten voor het aanbrengen hiervan. Als u de juiste keuze wilt maken kunt het beste zelf verschillende offertes van lokale stucadoors vergelijken.

Stucwerk drogen?

Stucwerk bestaat uit een bepaalde hoeveelheid water. De hoeveelheid hangt af van het type stucwerk, de samenstelling en van de stucadoor. Het kan zijn dat het stucwerk tot wel 60% uit water bestaat. Dit vocht moet, nadat het eenmaal aangebracht is, uit het pleisterwerk verdampen. Hoe lang het duurt om uw stucwerk te drogen hangt af van een aantal factoren:

 • Materiaaldikte
 • Samenstelling stuc
 • Omgevingstemperatuur
 • Luchtvochtigheid
 • Ventilatie

Het is van groot belang dat u de droogtijd van stucwerk niet geforceerd probeert te verkorten. Dit kan namelijk scheurvorming als gevolg hebben en dat is zonde van de tijd, moeite en het geld.

Materiaaldikte

Hoe dikker het aangebrachte materiaal, hoe langer het nodig zal hebben om op te drogen. In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog ‘donkere’ vlekken zichtbaar zijn.

Samenstelling stuc

Elk type stucwerk is een bijzondere samenstelling die specifiek afgestemd is voor het oppervlakte waarop het wordt aangebracht. Het ene stucwerk bevat meer vocht dan het ander en heeft daarom langer de tijd nodig om op te drogen.

Stucwerk drogen: Omgevingstemperatuur

Er wordt weleens geprobeerd de droogtijd van stucwerk te verkorten door de verwarming hoog te zetten of een warmtekanon te gebruiken. Het is echter van groot belang om op natuurlijke wijze uw stucwerk te drogen. Als het stuc te snel opdroogt is er kans op scheurvorming en het herstellen hiervan zal altijd zichtbaar zijn. Zorg voor een constante temperatuur van maximaal 19 á 20 graden celcius. Bespreek dit altijd met uw stucadoor voor een optimaal resultaat.

Stucwerk drogen: Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol wanneer u kijkt naar de droogtijd van stucwerk. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk. Het is echter wel belangrijk dat er voldoende geventileerd wordt, zodat er genoeg verversing van lucht plaatsvindt en er voldoende vocht opgenomen kan worden.

Stucwerk dorgen: Ventilatie

Het verversen van lucht is ook erg belangrijk als u kijkt naar het drogen van stucwerk. De lucht is op een gegeven moment verzadigd met vocht en kan dan niets meer opnemen. Er moet dus continue ventilatie plaatsvinden voor het optimale resultaat. Het is echter niet de bedoeling dat u alle ramen in uw woning openzet; één á twee ramen op een ruime kier is voldoende.

Do’s en don’ts

Do’s

 • Zorg voor een natuurlijke omgevingstemperatuur.
 • Zorg voor verse lucht die vocht op kan nemen.
 • Ventileer voldoende.

Don’ts

 • De thermostaat op vol vermogen zetten.
 • De ramen dicht.
 • Ramen wagenwijd open.

Buitenmuur stucen

Behalve informatie over stucwerk drogen kunt u bij ons ook terecht voor meer informatie over onder andere stucen, verschillende soorten stucwerk en het stucen van een bepaalde locatie in uw huis. Lees meer over:

Bespaar tot 40% door offertes aan te vragen

Als u al eens een stucadoor heeft gezocht dan weet u het: stucadoors hanteren verschillende tarieven. U kunt uzelf een hoop geld besparen door offertes van verschillende stucadoors te vergelijken. De prijzen van stucwerk zijn bij elke stucadoor anders. Dit verschilt af en toe zo veel dat u tot wel 40% kunt besparen op de kosten bij het inschakelen van een stucadoor. Tijdens het vergelijken heeft u direct zicht op de kwaliteit van de vakspecialisten. Dit ziet u bijvoorbeeld aan het NOA-keurmerk of Afbouwkeur. Zo weet u zeker dat zij uw klus vakkundig afronden.