Raap- en pleisterwerk

Uw stucadoor maakt met raapwerk of pleisterwerk uw wanden vlak. Ze zijn dan geschikt voor verdere afwerking.

Raap- en pleisterwerk: de eerste stap

Om uw muren behangklaar of sausklaar te maken, legt uw stucadoor een laag gipsmortel aan. Deze gipsmortel wordt ook wel pleister genoemd. De stucadoor zorgt ervoor dat het resultaat een mooie, vlakke muur is.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan het stucwerk in de hoeken. In hoeken zou de pleister zich kunnen ophopen. Uw stucadoor gebruikt een hoektroffel of een hoekschopje om dit te voorkomen.

Ook in vochtige ruimtes, zoals badkamers, kan met pleister gewerkt worden. Spatwater is geen probleem. Pas bij grote hoeveelheden water kan een deel van de gipsmortel oplossen en wegspoelen. Omdat pleisterwerk en raapwerk als ondergrond dienen, is dit meestal geen probleem. In vochtige ruimtes zorgt de verdere afwerking voor watervastheid.

Bespaar op uw raap- en pleisterwerk

Het aanbrengen van raap- en pleisterwerk is een lastige klus. Daarom is het verstandig om dit uit te laten voeren door een ervaren vakspecialist. Bespaar op de kosten door verschillende offertes te vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende stucadoors in uw regio en bespaar tot wel 40%. Hoewel de kwaliteit van de vakspecialisten hoog is, kunt u dit zelf altijd zelf controleren door te kijken naar bijvoorbeeld het NOA-keurmerk. U heeft hoe dan ook binnen de kortste keren prachtig pleisterwerk.

Pleisterwerk en raapwerk bestaan uit pleister

Er zou verwarring kunnen ontstaan tussen pleisterwerk en pleister. Pleister is het materiaal waarmee stucadoors werken. Pleisterwerk is één van de manieren om met pleister te werken.

De dikte van de laag pleister bepaalt of het pleisterwerk of raapwerk wordt genoemd.

  • 1 tot 6 millimeter pleister heet pleisterwerk
  • 7 millimeter tot 5 centimeter pleister heet raapwerk

Raapwerk en pleisterwerk

Stucwerk: pleisterwerk

Met pleisterwerk maakt uw stucadoor uw wanden vlak. Omdat de laag pleister vrij dun is, is pleisterwerk een goede onderlaag. Zeer ongelijke wanden hebben raapwerk nodig.

Het aanbrengen van pleisterwerk is ook een goede manier om plafonds te stucen.

Stucwerk: raapwerk

Raapwerk is geschikt voor ruwe ondergronden, zoals gemetselde wanden. Met raapwerk kunt u scheve wanden recht en glad laten maken. De stucadoor verdeelt de dikte van de gipslaag dan zo dat het eindresultaat van het stucwerk weer waterpas is.

Raapwerk kan op ronde ondergronden worden aangebracht. U kunt dan denken aan een open haard of de draaiing in een trap.

Stucadoren: de afwerking

Raapwerk en pleisterwerk kunnen afgewerkt worden met verf, behang of sierpleister. Veel stucadoors kunnen naast stucwerk ook het schilderen en behangen van uw wanden verzorgen. Om te besparen kunt u dit ook zelf doen. Afwerken met sierpleister kunt u in de meeste gevallen beter aan de professionele stucadoor overlaten.

Stucwerk prijzen vergelijken

Als u wilt weten hoeveel u kwijt bent aan professioneel raapwerk of pleisterwerk, raden we u aan om stucadoor prijzen te vergelijken bij meerdere stucadoors. Op Stucadoor-Weetjes kunt u stucadoor offertes van 5 stucadoors bij u in de regio vergelijken. U kunt zo tot wel 40% besparen op uw stucwerk.